X
تبلیغات
.... غذا .... - فواید عدس

چهارشنبه بیست و یکم مرداد 1388

فواید عدس

                           فواید عدس

                                                                         Lentil



         شرح گیاه

      عدس گیاهی است علفی یکساله با ساقه های کوتاه به رنگ سبز روشن

                      ارتفاع آن بین 15 تا 75 سانتی متر متغیر است.

                    در شرایط محیطی مطلوب، عدس سریع رشد کرده

                و چرخه زندگی خود را طی 3 الی 4 ماه کامل می کند.

         ولی در شرایط نامطلوب این مدت یکی الی دو ماه بیشتر خواهد شد .

                                   ساقه آن علفی و ضعیف است .

                               ارتفاع گیاه نیز بشدت تحت تأثیر محیط است.      



                   کاشت

                    عدس به سرما و حرارت حساس است

         در شبه قاره هند که بزرگترین تولید کننده عدس در دنیا می باشد

                    گیاه را در طی فصل زمستان  می کارند


     در ارتفاعات پائین کشورهای مدیترانه ای گیاه را طی زمستانهای مرطوب می کارند.

            در ارتفاعات بالا در ترکیه و ایران گیاه را بصورت بهاره  می کارند.


             لازم به ذکر است در بعضی مناطق عدس در تناوب یکساله با غلات

                      مخصوصاًَ پس از برنج به عنوان کود سبز کاشته می شود و

          یا بصورت کشت درهم اغلب با جو، خردل، نیشکر پائیزه یا کرچک کاشته می شود


                                دامنه انتشار

                عدس ونژادهای مختلف آن درایران پرورش می یابند.

             به حالت نیمه وحشی نیز در نواحی مختلف دیده می شوند.

        کرمانشاه،  همدان، آق بلاغ، آق داغ در 10 کیلومتری شمال همدان،

  لرستان، خرم آباد، کرمان، بم، فارس، بوشهر، میناب، مکران مناطق عمده کشت عدسند.




                         عدس  یک قسمت اساسی از یک رژیم غذایی سالم است.

      گونه های متعددی از عدس وجود دارد  در محدوده ای از رنگ قهوه ای تا رنگ سبز و نارنجی.

         یک چیز در همه رقم عدس مشترک است و آن این است که آنها  کم چربی و کم کالری اند.


           عدسها در مقایسه با دیگر حبوبات خشك، سریعتر و راحتتر پخته می‌شوند.

              آنها سریع طعمهای عالی را از دیگر غذاها و چاشنی‌ها به خود جذب می‌كنند

                     و ارزش غذایی بالایی دارند و در تمام طول سال در دسترس هستند.

                    عدسها همانند دیگر حبوبات از گروه گیاهان بُنشنی هستند.

                در غلافی كه شامل یك یا چند دانه عدس می‌باشند رشد می‌كنند.



  مزایای تغذیه ای  عدس :

                      1. عدس یک منبع خوب پروتئین است.

                     عدس از نظر مقدار پروتئين بسيار غني است .

                 

  عدس یک پروتئین کامل نیست  چرا که آنها فاقد  پروتئین ضروری  متیونین هستند.

                         با این حال  عدس فرم یک پروتئین کامل را دارد


 هنگامی که با غذاهایی مانند غلات ، خشکبار ، دانه ها ، تخم مرغ و محصولات لبنی ترکیب شود.


                       2. عدس یک منبع خوبی از آهن است.

                 این مهم است که به ویژه برای زنان ، که آهن زیادی نیاز دارند

                 و برای گیاه خواران که اغلب از کمبود آهن رنج می برند.

                 ترکیب عدس با مواد غذایی که غنی از ویتامین ث هستند

     مانند کلم بروکلی ، گوجه فرنگی ، فلفل سبز و میوه های خانواده مرکبات مفید است


                زیرا ویتامین ث کمک می کند تا در بدن جذب آهن موثرتر واقع شود.

             بر خلاف گوشت قرمز منبع دیگر آهن، عدسها كالری و چربی ندارند.

                          آهن سازنده اصلی هموگلوبین است كه

                 اكسیژن را از ششها به تمام سلولهای بدن انتقال می‌دهد

  و این همچنین قسمت كلیدی سیستمهای آنزیمی ‌برای ایجاد انرژی و متابولیسم است.


3  . عدس یک منبع خوب اسید فولیک.

   عدس  اسید فولیک بیشتری نسبت به هر گونه مواد غذایی دیگر فراهم می کند.

(بانوان قبل از بارداری بهترست تحت نظر پزشک مصرف قرص اسید فولیک را شروع کنند.)


       4. عدس یک منبع خوبی از فیبر  است

  که هم به دستگاه گوارش کمک می کند و هم باعث کاهش کلسترول می شود.

              هم چنین به تنظیم قند خون کمک می کند.


5 . عدس  دوست قلب است.


                      زیرا علاوه بر فیبر    folate و منیزیم دارد. 

                    فولات به کاهش  هموسیستئین کمک می کند

   به این طریق که فولات ماده مذکور را به دو آمینه اسید بی خطر تبدیل می کند.

         اگر ماده مذکور افزایش یابد به دیواره سرخرگ آسیب می رساند.

                      منیزیم هم یک ضد رسوب کلسیم است.

     اگر مقدار منیزیم به اندازه کافی باشد  جریان خون به راحتی صورت می گیرد.

------------------------------------------------------------------------------------------

                                 خواص طبی عدس:
          عدس از نظر طب قديم ايران معتدل و خشك است

و مانند ديگر گياهان پوست و دانه آن داراي اثرات متضاد يكديگر مي باشد .

               يعني پوست عدس گرم و خود عدس قابض است .

  عدس يك غذاي كامل است و انرژي لازم را براي كارهاي بدني براي انسان تامين مي كند .


       براي تقويت معده و برطرف كردن گاز معده عدس پخته با سرکه مفید است

            آرد عدس بوداده تشنگی را قطع میکند معده  را نیرو میبخشد

    صفرا را خاموش و هیجان  خون  را فرو مینشاند و حرارت را خاموش میکند..

                                         *******

پی نوشت: قبلا نوشته بودم که عدس بعد از لوبیا ی سویا بیشترین پروتئین را دارد

    ولی امروز مقاله ای دیدم که به نظرم برخلاف این بود بنابراین تصحیح کردم.(9 شهریور88)

                                    **************

>> خواص عدس در سایت سیمرغ


                   ----------------------------------------------------

طرز تهیه سالاد عدس مدیترانه ای از این سایت آشپزی


Mediterranean Lentil Salad Recipe

photo By:TAYLOR BUNCH

      مرحله یک :

         مواد زیر را آماده می کنیم:

              یک فنجان عدس خشک

             یک فنجان هویج خرد شده

            یک فنجان پیاز خرد شده

            دو تا سیر

            برگ بو

           نصف قاشق چای خوری پودر آویشن

           دو قاشق آب لیمو

            نصف فنجان کرفس خرد شده

          یک چهارم فنجان جعفری خرد شده

           نمک و فلفل

         یک چهارم فنجان روغن زیتون

        مرحله دوم:

         در ماهی تابه عدس -هویج -پیاز-سیر را می ریزیم

          و رویش آب ریخته روی حرارت می گذاریم تا آب جوش بیاید.

         سپس حرارت را کم می کنیم وقتی عدسها پختند از روی حرارت برمی داریم.


             مرحله سوم:

           آب اضافی را گرفته  و برگ بو را خارج می کنیم و عدس و سبزیجات را

           در ظرف ریخته

        و روغن زیتون -آب لیمو-کرفس -جعفری و نمک وفلفل را اضافه می کنیم .

           آماده سروست.

----------------------------------------------------------------------------

      چند غذا با عدس:

 

                >> آش شله قلمکار با آشپزی رنگین

               >> سوپ جوانه عدس با یواش فود

              >> عدس پلو با زیره در مطبخ رویا

              >> سالاد عدس

               >> دال عدس

نوشته شده توسط زهره در 17:28 |  لینک ثابت   •